БорМан написав:
Капітал мож знайти якщо є продумана програма розвитку, бізнес-план. Наразі є багато різних думок і нічого конкретного. Ми можемо тут обговорювати і вносити пропозиції до ус...чки, а от на прийняття рішень впливати не можемо.
Наразі я знаходжусь під враженням від
статті, про яку я написав тут. Пригадую шо в Коломиї були спроби робити щось подібне. Не знаю в якому стані знаходиться той процес зараз, підозріваю що в тім самім що і на початку - в ніякім. А такі дрібниці сильно впливають на інвестиційну привабливість міста. Коли інвестор, який ризикне тут щось робити , почне проходити усі круги пекла аби добитися якогось папірця, то тут є лиш одне питання на якому папірцеві він пошле це все лісом... Так що перш ніж думати про якісь масштабні проекти може варто навести якийсь елементарний порядок?
Повістю погоджуюсь: не така велика проблема із капіталом, як проблема із кваліфікованим підприємницьким талантом, який здатний розробити якісний інвестиційний проект\бізнес-план. Хоча проблема із "ефективністю" дозвільних органів ще більша - навіть кваліфікований підпр-й талант може бути системою загноблений.
Я віднедавна працюю у відділі інвестицій і ЗЕД при облдержадміністрації і першим завданням визначено якраз створення "єдиного інвестиційного вікна" - така собі "вуаль" для огріхів діючого бюрократизму.
Друге завдання, якраз і полягає в "продуманій програмі розвитку", але програма без людей, що взмозі її виконати це просто папір. Тому важливо залучити громадськість до її розробки та втілення, адже влада не може займатися підприємництвом, вона лишень повинна створювати умови, мотивувати та підказувати вірні напрямки.
На рахунок статті про Грузію: дійсно ідея дуже хороша і має бути підтримана на державному рівні. Одним із перших проектів об'єднання було затвердження Статуту громади міста, який би дозволив ввести систему оприлюднення подібної
інформації. Але на даний час дійшли висновку, що краще дочекатися приходу нової каденції для затвердження цього дозволу, тому що депутатів, яких вписали в робочу групу по розгляду цього питання не влаштовувало навіть зачення різниці між публічним і приватним правом, що є однозначним переписуванню таблиці Менделеєва. Також досить довго не можемо добитися оприлюднення рішень про розпорядження земельними ділянками - є інформація, що окремі депутати відносяться до наданих їм повноважень, як до бізнесу - відчужують зем ділянки "на своїх", а потім перепродають. А от якби доступ до такої інформації гарантувала б держава, у нас би цієї проблеми не було. Тим більше в питанні створення єдиного інвестиційного вікна виділення зем ділянки є одним з найважчих, адже "юридично чистих" зем ділянок практично не залишилось.