Реєстрація    Вхід    Форум    Учасники   Пошук    Допомога

Коломия ВЕБ Портал

Список форумів » Теревені  » Теревені на різні теми




 Сторінка 1 з 10 [ 99 повідомлень ] На сторінку 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Далі



Автор Повідомлення
 Тема повідомлення:
 Повідомлення Додано: 30 листопада 2007, 12:01 
Офлайн

З нами з: 02 липня 2007, 03:00
Повідомлення: 1081
Звідки: Коломия
Досить цікаво :
[QUOTE]Наразі в Україні робиться чимало спроб, здебільше – на підставі різних нещасть (москалі, Голодомор, Чорнобиль тощо), об’єднання проєвропейського заходу та промосковського сходу. В цьому контексті, якось незаслужено, забувається Його величність – Сало. А дарма.
Культовими були...Французи відомі тим, що їдять жаб, англійці – вівсянку, німці – копчені сардельки, московіти – щі, вузькоокі – собак. А от жителі, як правого, так і лівого берегів Дніпра, обов’язково, лише нарізаючи сало до столу, - вже відчувають себе єдиним етносом – українцями. А коли, після чарчини доброї горілки, посилають цей делікатес, здобрений хроном чи часником, до рота, щиро співчувають усім іншим народам землі за відсутність у їхньому харчовому раціоні його. Сала! Та, що на берегах Дніпра... Навіть у, так званій, Росії, коли застілля відбувається за „присутності” сала – всі, як один, згадують своє українське коріння і починають „точити” анекдоти про хохлів (герої) і кацапів (антигерої) та сало...
Розмову про його споконвічний феномен ми розпочнемо, як належить, з історії... Нінель Бокій, кандидат історичних наук, доцент катедри історії України Кіровоградського педагогічного інституту, яка півжиття провела, „відбираючи” у землі різні артефакти, (зокрема, у 70-х роках минулого століття на околицях Світловодська пані Бокій та її студенти проводили доволі плідні розкопки скіфського кургану IV-III століття до нашої ери), повідомила нам, що їй, іншим археологам, доволі часто доводилось відкопувати майже у всіх історичних нашаруваннях свинячі кістки. Вже доведено, сказала вона, що домашні свині з’явились у нас ще у 6-му тисячолітті до Різдва Христового. Є свідчення, що свиня являлась культовою твариною – знайдено ікла цих тварин, прикрашені різьбленням, що є доказом того, що прадавні українці використовували їх у якості захисних оберегів. А крупними свинячими кістками вимощувалася зазвичай долівка у житлі. За часів Київської Руси, говорить пані Бокій, свині, на відміну від сучасних, були худорляві і кошлаті, вони вільно харчувалися у навколишніх дубових лісах, а опісля, досхочу наївшись жолудів, носились вулицями разом з собаками. Від чого, припускає археолог, у тодішніх свиней було більше м’яса, аніж сала.
...Культовими лишились
І хоча в наш матеріалістичний час свиня, втім, як і багато інших тварин, втратила тотемного значення, українські селяни, як відгомін сивої давнини, продовжують називати своїх хрюшок лагідними іменами, незважаючи на те, що за рік другий, їхні Нюрочки та Борічки „підуть під ніж”... Сьогодні різні фітнеси та модні дієти заперечують навіть натяк на сало. А от лікар-терапевт Світловодської центральної районної лікарні Ганна Левченко вважає подібні твердження хибними і помилковими. Адже, за її словами, сало – корисний продукт. І діткам рекомендується, і в спеку, і в холод не страшне. Клінічними дослідами доведено, що помірне вживання свинячого сала запобігає атеросклерозу й онкозахворювання, очищує печінку і дає чималий енергетичний заряд. Якщо людина не вживає 60-100 грамів сала на добу, вона не лише худне – знижується її працездатність і спротив до різних інфекцій. А те, що сало містить багато холестерину – наклеп, говорять медики: сало, до того ж, з часником, навпаки, - холестерин виводить з організму. А нещодавні дослідження вчених у царині всесвітньо відомого українського делікатесу додали ще кілька очок до його активу. Виявилось, наголосила терапевт, що сало буквально напхано селеном – дуже потужнім антиоксидантом, в ньому у значній кількості міститься арахідонова кислота – речовина, відповідальна за утворення в організмі нових клітин і багатьох гормонів. Разом з тим Ганна Левченко застерегла і наголосила на помірному вживанні сала...
Та українці як їли сало, так і будуть їсти, незалежно від того чи застерігають від цього їх медики, чи, навпаки, заохочують. Більш того, свинарство на його сучасному етапі продовжує розвиватись... Як повідомив один фермер зі Світловодського району, на жаль, він не забажав оприлюднювати своє ім’я (напевне, з огляду на конкурентів або податківців), щойно його господарство поповнилося в’єтнамськими свинками: вони поросяться до 30 років, а окрім традиційної свинячої їжі, їдять ще й траву та сіно. А головне – з них дуже смачнюче сало виходить...
[/QUOTE]
Оригінал статті http://svetlovodsk.com.ua/2007/11/27/salo.html Є навіть цікаві рецепти сала!!! :D


Догори 
 Тема повідомлення:
 Повідомлення Додано: 30 листопада 2007, 16:28 
Офлайн
Аватар користувача

З нами з: 05 липня 2007, 03:00
Повідомлення: 12370
Звідки: ... ґдє рєзной палісад ...
Прізвище, Ім’я: турок з полонини
Традиційно вважається, що саме українець і сало - поняття нерозділимі. Однак, в самій Україні не завжди так вважали...
Віршик С. Руданського (XIX в., добре не пам'ятаю, і назви також):
"Циган, москаль, третій - лях...", одним словом, зайшла бесіда, що би кожен із них робив, якби став царем. Так от циган: "сало б їв, на салі спав, й салом укривався".
Не все так просто з салом... :)

_________________
І-і-і-йо-о-ой!!!

Проженемо за Волгу
Смердячу кацапню,
І більше не допустимо
Подібную х...ню!


Догори 
 Тема повідомлення:
 Повідомлення Додано: 02 грудня 2007, 12:32 
Офлайн
Аватар користувача

З нами з: 06 листопада 2007, 03:00
Повідомлення: 15033
Звідки: Коломия
Прізвище, Ім’я: Молодій Юрій
Цитата:
Kaminskiy написав:
Та українці як їли сало, так і будуть їсти, незалежно від того чи застерігають від цього їх медики, чи, навпаки, заохочують.
Аякже... як це без сальця?.. :D
тут фото з іншої теми...

Зображення


Догори 
 Тема повідомлення:
 Повідомлення Додано: 02 грудня 2007, 14:41 
Офлайн
Аватар користувача

З нами з: 05 липня 2007, 03:00
Повідомлення: 12370
Звідки: ... ґдє рєзной палісад ...
Прізвище, Ім’я: турок з полонини
Цитата:
exp написав:
тут фото з іншої теми...

До речі, не розумію - чого тут виставлена "Ржаная"? В любому регіоні Росії (Архангельск, Москва, Новосибірськ, Хабаровськ) більш поширена Nemiroff (на березових бруньках, з медом, з перцем...). Nemiroff вважається "подарочным вариантом", з котрим не встидно піти в гості, сунути хабаря. А "Ржаную"... хіба що сунути сантехніку за ремонт зливного бачка в клозеті.
"Это несерьезно"!

_________________
І-і-і-йо-о-ой!!!

Проженемо за Волгу
Смердячу кацапню,
І більше не допустимо
Подібную х...ню!


Догори 
 Тема повідомлення:
 Повідомлення Додано: 02 грудня 2007, 14:50 
Офлайн
Аватар користувача

З нами з: 06 листопада 2007, 03:00
Повідомлення: 15033
Звідки: Коломия
Прізвище, Ім’я: Молодій Юрій
Цитата:
yanychar написав:
чого тут виставлена "Ржаная"
вона гарно "звучить" у цему сюжеті :D


Догори 
 Тема повідомлення:
 Повідомлення Додано: 02 грудня 2007, 14:55 
Офлайн
Аватар користувача

З нами з: 05 липня 2007, 03:00
Повідомлення: 12370
Звідки: ... ґдє рєзной палісад ...
Прізвище, Ім’я: турок з полонини
Цитата:
exp написав:
вона гарно "звучить" у цему сюжеті

Нє, було би гарніше, якби там стояла "Житня"! :)

_________________
І-і-і-йо-о-ой!!!

Проженемо за Волгу
Смердячу кацапню,
І більше не допустимо
Подібную х...ню!


Догори 
 Тема повідомлення:
 Повідомлення Додано: 04 грудня 2007, 22:16 
Офлайн
Аватар користувача

З нами з: 06 листопада 2007, 03:00
Повідомлення: 15033
Звідки: Коломия
Прізвище, Ім’я: Молодій Юрій
От ще про сало:
Цитата:
В аптеку по... сало "Щось недобре почуваюся, треба з’їсти сала", — для багатьох ці слова здаються жартом. А, між іншим, сало має унікальні властивості, в тому числі й лікувальні. Науковці довели, що сало дуже добре зміцнює людський організм...
:D


Догори 
 Тема повідомлення:
 Повідомлення Додано: 05 грудня 2007, 04:26 
Офлайн
Аватар користувача

З нами з: 05 липня 2007, 03:00
Повідомлення: 12370
Звідки: ... ґдє рєзной палісад ...
Прізвище, Ім’я: турок з полонини
Цитата:
exp написав:
Науковці довели, що сало дуже добре зміцнює людський організм...

Ще би... За всю історію людства науці просто невідомі випадки, аби хтось помер з голоду маючи, бодай, шматок сала!

_________________
І-і-і-йо-о-ой!!!

Проженемо за Волгу
Смердячу кацапню,
І більше не допустимо
Подібную х...ню!


Догори 
 Тема повідомлення:
 Повідомлення Додано: 11 грудня 2007, 23:57 
Офлайн
Аватар користувача

З нами з: 06 листопада 2007, 03:00
Повідомлення: 15033
Звідки: Коломия
Прізвище, Ім’я: Молодій Юрій
а хто знає якісь рецепти як правильно засолювати сало?.. пишіть Зображення


Догори 
 Тема повідомлення:
 Повідомлення Додано: 15 січня 2008, 01:39 
Офлайн

З нами з: 25 червня 2007, 03:00
Повідомлення: 859
Звідки: Коломия
Цитата:
exp пише:
а хто знає якісь рецепти як правильно засолювати сало?
Мене це теж сильно цікавить? :D
А наші ґаздинька досвідчені і підростаючі дес всі сі поділи...
Я серйозно, сало люблю дуже, а солити правильно і, головне, швидко не вмію...
Мені треба пояснювати, як послідному тупакові, тако береш на базари кавалок солонини... і шо далі :?:


Догори 
Показувати повідомлення за:  Сортувати за  
 
 Сторінка 1 з 10 [ 99 повідомлень ] На сторінку 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Далі




Коломия ВЕБ Портал

Список форумів » Теревені  » Теревені на різні теми


Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей

 
 

 
Ви не можете створювати нові теми у цьому форумі
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі
Ви не можете редагувати ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете видаляти ваші повідомлення у цьому форумі

Знайти:
Вперед:  

Дошка безкоштовних оголошень

додати оголошення

Новини

Публікації


дитячий магазин

cron
Український переклад © 2005-2011 Українська підтримка phpBB